Persoonlijke omstandigheden

Het kan iedereen gebeuren, maar de consequenties kunnen langdurig en zeer vervelend zijn; u staat op “de zwarte lijst“. U heeft een negatieve melding op de Nationale Bank omdat u de hypotheek of leningen niet op tijd heeft kunnen betalen. Hierdoor mag een geldverstrekker u niet zomaar een nieuwe lening aanbieden. Zelfs niet als die lening veel gunstiger voor u is tegen veel lagere maandlasten.

U staat op de ‘zwarte lijst’ u heeft een negatieve melding op de Nationale Bank, wat nu?

Terugbetaling achterstand

Zodra u een negatieve melding op de Nationale Bank heeft is het zaak deze melding zo snel mogelijk te regulariseren. Met andere woorden, los zo snel mogelijk de achterstand in. Zodra u dit heeft gedaan zal binnen de 8 dagen de melding geregulariseerd worden. Eén jaar NA regularisatie zal de melding van de nationale bank geschrapt worden. Daarna kunt u weer bij kredietverstrekkers terecht om een lening aan te vragen of uw leningen te herfinancieren.

Let wel: als u de lening nooit heeft geregulariseerd of terugbetaald, blijft u tien jaar lang gemeld!

U kunt zelf online checken of u wél of niet een negatieve melding heeft bij de Nationale Bank klik op deze link van de NBB. *Let op! u heeft voor een online raadpleging wel een kaartlezer nodig. Heeft u geen kaartlezer, dan kunt u per brief of aan het loket de uitdraai opvragen. Per telefoon kan dit niet.

Wat als u niet het geld heeft om de achterstand terug te betalen?

Soms is het gemakkelijker gezegd dan dan gedaan en zijn de financiële omstandigheden zo zwaar geworden dat u gewoonweg niet de middelen heeft om de achterstanden weg te werken. Is er dan een oplossing? Ja en nee – het kan, maar die negatieve melding bij de Nationale Bank maakt het veel moeilijker. Bij wet is er namelijk geregeld dat er niet zomaar nieuwe leningen verstrekt mogen worden. Daarnaast willen banken of kredietverstrekkers ook hun risico’s beperken en ‘zeker weten’ dat ze hun uitgeleende geld terugkrijgen. Een klant met een slechte betalingshistoriek is een klant waar ze niet om zitten te springen. Zij kijken niet naar persoonlijke omstandigheden. Er wordt enkel een statische analyse gemaakt. En natuurlijk, hoe vervelend ook als u ermee te maken heeft, is het toch goed dat dit systeem er is. Want sommige mensen moeten ook tegen zichzelf beschermd worden.

Een mogelijke oplossing

Er zijn banken of kredietverstrekkers die een oplossing bieden aan mensen die op de ‘zwarte lijst’ staan. Als u al eigenaar bent van een woning is er in sommige gevallen wel een mogelijkheid om een hypothecaire lening te krijgen. Met die nieuwe hypotheek kunt u dan uw probleem oplossen. Natuurlijk gelden hier strenge voorwaarden of regels voor.

Het kan dus zeker de moeite zijn om informatie bij ons in te winnen – we helpen u graag! Neem alstublieft nota van onze belangrijke tip hieronder.

Doe direct vrijblijvend en kosteloos een aanvraag!

START AANVRAAG

TIP!

Indien u op dit moment een betalingsachterstand heeft maar er is nog geen officiële negatieve melding, zet dan alles op alles om bij te blijven met uw hypotheek en andere afbetalingsverplichtingen en neem direct contact met ons op!

BEL ONS: 078-480100