TWEEDE WONING!

Een tweede verblijf kopen ligt meer en meer binnen handbereik. Tegenwoordig is het aanbod van een tweede verblijf zo uitgebreid dat er voor bijna elk budget mogelijkheden zijn.

Er is een mogelijkheid uw eerste eigen woning als extra zekerheid te geven en de hypotheek die er op deze woning al is eventueel samen te voegen met de aankoop van uw tweede verblijf. Dit kan dan vaak tegen een zeer lage maandlast. Enerzijds omdat de looptijd wat gerekt kan worden van de eerste hypotheek en anderzijds omdat de gezamenlijke waardes van de woningen een extra zekerheid is voor de kredietgever. Bovendien kan u door de zekerheid van uw eigen woning ook mee te geven aan de kredietgever, de aankoop van het tweede verblijf volledig financieren. Eventueel kan u zelfs de notariskosten lenen. Dit geldt enkel als de eerste eigen woning een mooie overwaarde heeft of als daar geen hypotheek meer op rust. Aandachtspunt is dat veel banken vragen om de hypotheek volledig afgelost te hebben op uw 75ste wat lastig kan zijn als u inmiddels de 60 gepasseerd bent.

Onderstaand vindt u uitgebreidere informatie. Wilt u snel weten wat de mogelijkheden zijn in uw persoonlijke situatie? Bel ons dan direct of doe hier kosteloos een vrijblijvende aanvraag. 

DE VOORDELEN VAN EEN TWEEDE WONING KOPEN

Heeft u zin in een lang weekend of een welverdiende break? Wat zou het dan fijn zijn een tweede verblijf of vakantiehuisje te hebben waar u heerlijk kunt bijkomen.

Wanneer u niet het hele jaar door in de tweede woning verblijft kan u de woning ook verhuren. Met die inkomsten betaalt u uw lening af.

Bovendien kan een tweede woning een uitstekende investering zijn voor de toekomst. Kinderen of kleinkinderen kunnen profiteren en het kan een middel zijn om zorgeloos van je oude dag te genieten.

Goed om te weten: de lening voor uw tweede woning kan u een fiscaal voordeel opleveren. Geef ze in onder het luik langetermijnsparen.

GEÏNTERESSEERD?

Doe een aanvraag om te zien wat de mogelijkheden voor u zijn of bel ons op nummer 078 48 01 00.

OPBRENGSTEIGENDOM

Een opbrengsteigendom levert u extra inkomsten op onder de vorm van een huurinkomen. Hypotheekmakelaars heeft hiervoor financiële oplossingen die vaak nog een stap verder gaan dan grootbanken zoals BNP Paribas Fortis, ING, Belfius of KBC. Wist u bijvoorbeeld dat u met behoud van de woonbonus de bestaande hypotheek kan samenvoegen met de aankoop van de opbrengsteigendom? Zo kan u zelfs 100% van de aankoop financieren en ook de kosten voor de notaris meelenen. Dit kan enkel indien er overwaarde zit op de eerste eigen woning. De looptijd van de bestaande hypotheek kan worden verlengd als we deze samenvoegen met de aankoop van de opbrengsteigendom zodat uw lasten heel laag blijven.

Een opbrengsteigendom is een onroerend goed (huis of appartement) die u wilt verhuren. Zo krijgt u extra inkomsten.

HYPOTHECAIRE LENING VOOR OPBRENGSTEIGENDOM

Zo krijgt u extra inkomsten (vandaar ook de notie ‘opbrengst’).

Een opbrengsteigendom kopen is dus niet hetzelfde als een buitenverblijf of tweede eigendom aanschaffen. Van die laatste twee ga je immers zelf genieten, ook al is dat soms gebonden aan specifieke periodes. Een opbrengsteigendom verhuur je aan derden. Voorbeelden van een opbrengsteigendom zijn een appartement(gebouw), een studentenkot of een garage.

Als je beslist om een opbrengsteigendom te kopen, dan moet je rekening houden met een aantal kosten:

Kosten aan de bank voor je hypothecaire lening

  • dossierkosten: deze mogen maximaal € 500 bedragen als er sprake is van 1 leningdeel.
  • schattingskosten: De woning moet geschat worden door een onafhankelijke schatter. Beste is dit niet zelf al te gaan doen omdat niet elke bank alle schatters accepteert.

Kosten eigen aan de notaris

  • administratieve kosten voor het opmaken van officiële documenten (aankoopakte, kredietakte …)
  • ereloon van de notaris

Kosten eigen aan de overheid

  • registratierecht voor de aankoop
  • registratierecht (1%), inschrijvingsrecht  (0,3%) en ereloon voor de hypotheekbewaarder voor de hypothecaire lening

Kosten voor de bescherming

  • schuldsaldoverzekering: In sommige gevallen is dat verplicht. Niet altijd,  maar wel sterk aangeraden om je partner of erfgenamen financieel te beschermen
  • brandverzekering

De voorwaarden die gelden als je een hypothecair krediet wil afsluiten voor een opbrengsteigendom zijn bijna dezelfde als bij een gewone hypotheeklening om een woning aan te kopen. Denk maar aan de voorwaarden inzake terugbetalingscapaciteit (hoeveel kan je elke maand zonder problemen terugbetalen), hoeveel bedraagt je leefoverschot (het bedrag dat je overhoudt na betaling van je leningen), …

Wel zijn er verschillen op het vlak van de quotiteit (het bedrag dat je maximaal kunt lenen) en de eigen investering die je doet. Breng je zelf geld in, dan staan banken positiever tegenover je kredietaanvraag. Sommige banken maken ook een onderscheid naargelang het gaat om je eerste opbrengsteigendom of niet.

De Nationale Bank van België (NBB), de toezichthouder op de financiële sector, legt kredietgevers ook strenge regels op inzake het verstrekken van hypothecaire leningen voor opbrengsteigendommen. Zo wordt het maximumbedrag van het woonkrediet beperkt tot 80% van de aankoopwaarde. De NBB staat kredietverstrekkers evenwel toe dat 10% van hun kredietportefeuille voor opbrengsteigendommen een quotiteit heeft van meer dan 80%. De maximale quotiteit voor dit soort van hypothecaire leningen mag nooit hoger liggen dan 90%.

Gaan we echter uw eerste woning ook mee als zekerheid geven dan ontstaat een nieuwe situatie. De totale waarde van de woningen is dan hoger en hierdoor zijn er ineens meer mogelijkheden. Dit is iets dat de grootbanken niet doen. Hypotheekmakelaars kan op deze manier vaak veel meer doen dan een “grootbank” en dat tegen veel lagere maandlasten. Eventueel kunnen ook bestaande leningen of kredietkaarten samengevoegd worden. Door het hergroeperen ofwel samenvoegen van de bestaande hypotheek en de aankoop van de opbrengsteigendom wordt een opbrengsteigendom voor veel mensen een betaalbare mogelijkheid.

Je sluit een hypothecair krediet af met onroerende bestemming: ofwel betaal je maandelijks kapitaal en intresten terug, ofwel kies je voor een vastetermijnkrediet ofwel bullet-lening. Bij deze laatste betaal je op het einde van de rit het volledige kapitaal terug, in tussentijd betaal je enkel intresten. Hierdoor zijn de lasten veel lager op dit moment en later kan dan met spaargeld, verkoop van een van de woningen, een erfenis of een groepsverzekering (een deel van) de  hypotheek ineens worden terugbetaald.

Idealiter zorg je ervoor dat de maandelijkse aflossing lager ligt dan de huurinkomsten die je genereert. Zo betalen je huurders eigenlijk de hypotheeklening terug en heb je mogelijk zelfs nog een buffer over.

Aanvraag

Vul ons aanvraagformulier in wij contacteren u voor de mogelijkheden of bel ons op nummer 078 480100.