Er zijn in België zo’n 350.000 consumenten met achterstanden op hun leningen. Het merendeel van deze mensen is trots huizenbezitter. Omdat de grootbank vaak aangeeft, dat er geen mogelijkheden zijn om de lasten te verlichten door bijvoorbeeld een hypothecaire hergroepering of samenvoeging van leningen in een nieuwe hypotheek blijven de problemen groot en komt er vaak geen oplossing. Met allerlei misérie tot gevolg, zodat deze, vaak jonge gezinnen, niet meer uit de problemen komen. En in het ergste geval hun huis verliezen en blijven zitten met restschulden. Die restschulden kunnen deze mensen zeer lange tijd achtervolgen.
Wat kan je doen om dat te voorkomen?
Allereerst wees er bewust van dat geld lenen geld kost. Denk van te voren goed na hoe jouw eigen financiële situatie er op dat moment voorstaat. Maar ook wanneer je allerlei voorzorgsmaatregelen hebt genomen, kan het zijn dat jij en je gezin toch in de problemen zijn gekomen door onvoorziene omstandigheden.
Wat nu?
En dat terwijl er voor veel mensen die eigenaar zijn van een woning vaak mogelijkheden zijn om de schulden terug te betalen door een hergroepering of schuldencentralisatie te doen en de maandlasten enorm te verlagen. Hoe zit dat?
Wanneer de waarde van de woning veel hoger is dan de schuld is dat voor sommige kredietverstrekkers reden om een nieuwe hypotheek te geven en daar alle leningen bij samen te voegen. Ook kan de looptijd verlengd worden. Dit werkt het beste als er een goed inkomen is en nog geen melding bij de nationale bank. Maar als eigenaar zijnde met veel overwaarde in de woning, kan dit vaak zelfs als er een negatieve melding bij de Nationale bank is. Mensen met een negatieve melding bij de Nationale bank die geen eigenaar zijn mogen wettelijk niet meer een nieuwe lening afsluiten.
Doordat Hypotheekmakelaars met veel verschillende kredietverstrekkers samenwerkt hebben wij al heel veel mensen geholpen door hun leningen samen te voegen en zo de lasten met honderden euro’s te verlagen.
Wat zijn de nadelen? De kosten die gemaakt worden voor notaris en soms het verlengen van de looptijd om die lagere maandlasten te realiseren kan meer kosten dan de oude situatie aan het eind van de looptijd. Maar als daar goed over nagedacht wordt en goed in geadviseerd wordt, dan is dat vaak een ideale oplossing. Veel belgen zijn rond hun 45ste de meeste euro’s per maand kwijt door hypotheek, leningen, de kosten van bijvoorbeeld studie van opgroeiende kinderen en andere bestedingen. Op hun 55ste zijn ze van hun hypotheek af, maar dan is vaak het inkomen het hoogst van de hele carrière. Dus waarom niet NU lage lasten en dan maar wat langer betalen voor je hypotheek.
Hypotheekmakelaars adviseert u hier graag kosteloos en vrijblijvend over.