Go to Top

Hypotheek en Lening(en) samenvoegen… Kan dat wel?

Een Hypotheek en een lening of meerdere leningen samenvoegen kan dat? Deze vraag wordt heel vaak aan ons gesteld…Wij noemen dit ook wel centraliseren of het hergroeperen van kredieten. De grootbanken doen dit niet en daardoor wordt vaak de conclusie getrokken dat het niet kan of dat dit ten koste zou gaan van uw fiscale voordelen. Een grote misvatting!

Het kan zeker…maar hoe werkt het dan?

Een hypotheek en een lening, of zelfs meerdere leningen, kúnnen worden samengevoegd ofwel gecentraliseerd. Het fiscaal voordeel blijft gewoon bestaan. Uiteraard is er geen fiscaal voordeel voor het deel van leningen of kredietopeningen dat binnen de nieuwe hypotheek gecentraliseerd wordt.

Hergroeperen-Kredieten

Een voorbeeld van het samenvoegen van leningen uit de praktijk:

Stel u heeft een hypotheek met een saldo van € 130.000 (de waarde van de woning is € 200.000*) en u heeft een aantal leningen lopen met een totaalsom van € 50.000. De hypotheek en de leningen kunnen we dan samenvoegen en er wordt een nieuw hypothecair krediet gesloten, van laten we zeggen, € 190.000  Hierbij zitten dan ook de notariskosten in verwerkt en er wordt zelfs nog een geldreserve voorzien.

Er zal dan een nieuw fiscaal basisattest komen van € 130.000. Want de hypotheek was immers € 130.000 – en de leningen op afbetaling die werden ingelost, waren – en zijn – niet aftrekbaar, en dus niet fiscaal in te brengen.

Wel kan hierdoor de maandlast enorm worden verlaagd omdat voor een lening op afbetaling vaak 10,5% rente wordt betaald. Bij de nieuwe hypotheek bedraagt het rentetarief  vaak nog geen 2%. Bovendien kan de looptijd worden verlengd, zodat de lasten nog meer dalen.

Wij hebben al voor heel veel van onze klanten met het samenvoegen van leningen hun maandlasten met honderden euro’s laten dalen. Indien u afgewezen bent bij uw eigen bank, laat ons dan ook eens kijken. Met meer dan 25 jaar ervaring is dit onze expertise en weten we vaak het schijnbaar onmogelijke te realiseren.

Doe hier een aanvraag en laat ons vrijblijvend eens uitrekenen wat wij voor u kunnen doen en laat u verrassen.

*Belangrijk: de waarde van de woning moet hoger zijn dan het bedrag van de nieuwe lening. Om die reden kan bij het aankopen van een woning de lening vaak niet samengevoegd worden met de hypotheek.

Tom Zonderland
Zaakvoerder
Hypotheekmakelaars

Let op! Geld lenen kost ook geld.