Is samenvoegen mogelijk?

Een hypotheek en een lening (of meerdere leningen) samenvoegen, kan dat? Deze vraag wordt heel vaak aan ons gesteld…Wij noemen dit ook wel centraliseren of het hergroeperen van kredieten. De grootbanken doen dit niet en daardoor wordt vaak de conclusie getrokken dat het niet kan of dat dit ten koste zou gaan van uw bestaande fiscale voordelen. Een grote misvatting!

Het kan zeker…maar hoe werkt het dan?

Een hypotheek en een lening, of zelfs meerdere leningen, kúnnen worden samengevoegd ofwel gecentraliseerd. Als u uw hypotheek voor 1 januari 2020 heeft afgesloten dan blijft het fiscaal voordeel, voor de nog resterende looptijd, gewoon bestaan. Uiteraard is er geen fiscaal voordeel voor het deel van leningen of kredietopeningen dat binnen de nieuwe hypotheek gecentraliseerd wordt.

Man die uitleg geeft bij het hergroeperen of samenvoegen van leningen.

Een voorbeeld van het samenvoegen van leningen uit de praktijk:

Stel u heeft een hypotheek met een saldo van € 130.000 (de waarde van de woning is € 220.000*) en u heeft een aantal leningen lopen met een totaalsom van € 50.000. De hypotheek en de leningen kunnen we dan samenvoegen en er wordt een nieuw hypothecair krediet gesloten, van laten we zeggen, € 190.000  Hierbij zitten dan ook de notariskosten in verwerkt en er wordt zelfs nog in een kleine geldreserve voorzien.

Er zal dan een nieuw fiscaal basisattest komen van € 130.000. Want de hypotheek was immers € 130.000 – en de leningen op afbetaling en kredietopeningen die werden ingelost, waren – en zijn – niet aftrekbaar, en dus niet fiscaal in te brengen.

Wel kan hierdoor de maandlast enorm worden verlaagd, omdat een lening op afbetaling vaak een korte looptijd heeft en 10% rente of of zelfs hoger geen uitzondering is. Bij de nieuwe hypotheek is het rentetarief vaak een pak lager. Bovendien kan de looptijd worden verlengd, zodat de lasten daardoor nog meer dalen.

Wij hebben al voor heel veel van onze klanten met het samenvoegen van leningen hun maandlasten kunnen verlagen. Indien u afgewezen bent bij uw eigen bank, laat ons dan ook eens kijken. Met meer dan 28 jaar ervaring is dit onze expertise en weten we vaak het schijnbaar onmogelijke te realiseren.

Doe hier een aanvraag en laat ons vrijblijvend eens uitrekenen wat wij voor u kunnen doen.

*Belangrijk: de waarde van de woning moet altijd hoger zijn dan het bedrag van de nieuwe hypotheek. Om die reden kunnen lopende leningen vaak niet bij het aankopen van een woning met de hypotheek worden samengevoegd. De maximale financiering bedraagt 90% van de waarde van de woning. Ook is het onroerend deel van de totale lening van belang. In veel gevallen, afhankelijk van de kredietverstrekker, moet dit deel minimaal 50% van de totale lening zijn.

Start aanvraag
Bel ons: 078-480100