Herfinanciering of herstructurering van je schulden bij een scheiding

Scheiden is nooit gemakkelijk, en naast de emotionele uitdagingen, brengt het ook financiële veranderingen met zich mee. Een van de grootste financiële verplichtingen die je hebt, is je hypotheek. Maar wat als je nu gaat scheiden? Hoe kan je je hypotheek herfinancieren om de financiële lasten draaglijker te maken? Maar ook de eventuele andere schulden die jullie samen zijn aangegaan, hoe kan je deze herstructureren of samenvoegen?

In deze blogpost gaat Hypotheekmakelaars je begeleiden bij dit proces. We hebben de afgelopen jaren waardevolle informatie en expertise verzameld om je te helpen bij de herfinanciering van je hypotheek of de herstructurering van al je schulden tijdens een scheiding.

herfinancier-je-hypotheek-bij-een-scheiding

Koppel die in scheiding ligt.

Stap 1: Begrijp de impact van scheiden op je Hypotheek

Scheiden kan ingrijpende gevolgen hebben voor je financiën, vooral als je een gezamenlijke hypotheek hebt. Wij raden aan om eerst een duidelijk beeld te krijgen van je huidige financiële situatie. Dit omvat het beoordelen van de resterende schuld op je hypotheek, het vaststellen van wie de woning zal overnemen of verkopen, en het evalueren van de impact op je credit score en financiële stabiliteit.

Stap 2: Zoek advies bij een kredietmakelaar zoals Hypotheekmakelaars.

Een kredietmakelaar kan een waardevolle bondgenoot zijn tijdens dit proces. Deze professionals begrijpen de hypotheekmarkt door en door en kunnen  je adviseren over herfinancieringsopties die aansluiten bij je nieuwe financiële situatie. Ze kunnen je helpen bij het vinden van een lening met gunstige voorwaarden en tarieven.

Stap 3: De opties bij een scheiding

Welke opties zijn er beschikbaar voor koppels die gaan scheiden? 

  1. Verkoop van de woning: Als de beslissing wordt genomen om de woning te verkopen, kan dit de schuld vereffenen. Een kredietmakelaar kan je helpen om de beste verkoopstrategie te bepalen.
  2. Herfinanciering van de hypotheek: In veel voorkomende gevallen is het nodig om de bestaande hypotheek te herfinancieren, bijvoorbeeld om de uitkoop van de partner te financieren en of lopende leningen samen te voegen. 

Stap 4: Zorg voor een duidelijke overeenkomst

Het is essentieel om alle regelingen schriftelijk vast te leggen. Wij benadrukken het belang van een duidelijke overeenkomst die de verantwoordelijkheden en verplichtingen van beide partners duidelijk omschrijft. Dit zorgt voor wederzijdse bescherming en kan toekomstige conflicten voorkomen.

Stap 5: Werk samen met een kredietmakelaar

Kredietmakelaars hebben expertise in het omgaan met herfinancieringen tijdens een scheiding. Ze kunnen je helpen bij het vinden van de beste financiële oplossingen, het vergelijken van leningen en het begeleiden van het volledige herfinancieringsproces.

Conclusie:

Een scheiding en het uitkopen van je ex-partner kan een ingewikkelde periode zijn, maar met de juiste hulp en financieel advies, kun je de herfinanciering van je hypotheek op een verstandige en doordachte manier aanpakken. De hulp van een kredietmakelaar is van onschatbare waarde om je door dit proces te leiden. Vergeet niet om een duidelijke overeenkomst op te stellen en de beste herfinancieringsoptie te kiezen op basis van je individuele situatie.

Onthoud dat deze informatie slechts een leidraad is en dat het altijd verstandig is om professioneel advies in te winnen bij een kredietmakelaar voor je definitieve stappen onderneemt. Zit jij in deze situatie? Neem dan direct contact op met Hypotheekmakelaars!

Tip: Je kan zelf online checken welke leningen er allemaal in omloop zijn. Bij de Nationale Bank van België kan je dit overzicht opvragen.  Klik op deze link voor de website van de NBB. *Let op! Je hebt voor een online raadpleging wel een kaartlezer nodig. Heb je geen kaartlezer, dan kan je per brief of aan het loket de uitdraai opvragen. Per telefoon kan dit niet.

Start aanvraag
Bel ons: 078-480100