Je huis is niet alleen een thuis; het is ook een investering. En wat als we je vertellen dat je met de overwaarde van je huis geld kunt lenen om je woning te verduurzamen? In deze blog ontdek je hoe dit mogelijk is en geven we je tips om je EPC-score te verbeteren. Bovendien laten we zien hoe Hypotheekmakelaars je kan bijstaan bij het verkrijgen van deze bijzondere hypothecaire lening.

Verplichting vanuit de overheid.

Het doel van de overheid is om alle woningen in Vlaanderen tegen 2050 energie neutraal te maken. Tot die tijd moeten huiseigenaren allerlei tussenstappen zetten om tot dit uiteindelijk doel te komen. Dit betekent voor heel veel huishoudens dat ze op de korte en middellange termijn energetische werken moeten gaan uitvoeren. 

Welke EPC-labels hebben alle Vlaamse woningen?  

De Vlaamse overheid heeft onderzoek laten doen en de energiescore van alle bestaande woningen in kaart laten brengen.

Op basis van de energiescore krijgen woningen een label toegewezen, variërend van A+ (meest energie-efficiënt) tot F (minst energie-efficiënt). Opvallend is dat 14% van de eengezinswoningen energielabel A+, A of B behaalt, terwijl 33% het label F heeft. In vergelijking zijn appartementen aanzienlijk energie-efficiënter: bijna 44% behaalt energiescore A+, A of B, terwijl slechts 9% het label F heeft. (zie tabel hieronder)

Dit betekent dat er werk aan de winkel is!

Energielabels van bestaande woningen

Geld lenen voor verduurzaming

Overwaarde is het magische ingrediënt waarmee je jouw woning duurzamer kunt maken. Maar wat is overwaarde?

Het is het verschil tussen de huidige waarde van je woning en het bedrag dat je nog moet afbetalen op je hypotheek. Met andere woorden, het is een soort financiële troef die je kunt inzetten wanneer je niet direct je spaarboekje wilt aanwenden om deze werken te doen. Of het is een goede oplossing wanneer er helemaal geen spaargeld voorhanden is. 

Als er dus voldoende overwaarde is dan kan je een tweede hypotheek nemen op jouw woning. Voordeel van een hypothecaire lening is een lagere rente en er kan gekozen worden voor een langere looptijd tot zelfs 30 jaar. Dit betekent in de praktijk dat de maandelijkse last veel lager is dan bij een traditionele renovatielening. bijkomend voordeel is dat wanneer de lening tot doel heeft het EPC label te verbeteren je bij steeds meer kredietverstrekkers rentekorting krijgt. Dit doen ze 1. ter stimulatie van vergroening maar ook 2. de waardevastheid van hun hypotheekportefeuille te behouden.    

TIP! Wist je dat je je lopende krediet(en) en hypotheek kan samenvoegen tot één nieuwe lening, ook wel hergroepering van kredieten genoemd? Voordeel hiervan is dat uw totale maandlast flink kan dalen. Ook kan er geld worden bijgeleend voor normale of energetische werken. Nog een bijkomend voordeel is dat je meer overzicht krijgt in je financiën, want je houd nog maar één lening over. Meer weten?  Hier vind je meer informatie over de voorwaarden.

Wat als je al wat ouder bent en energiebesparende werken wilt doen? 

We worden steeds ouder en er wordt tevens van ons verlangd om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Wanneer je al jarenlang in dezelfde woning woont moet er op een gegeven moment werken worden gedaan. Vaak zijn dat onderhoudswerken en of esthetische werken. En daar komen nu ook nog eens energetische werken bij.

Maar wanneer u met pensioen bent of bijna met pensioen gaat staan veel kredietverstrekkers niet meer in de rij om je een lening te verstrekken. Gelukkig zijn er kredietverstrekkers die dat begrijpen en zelfs een hypothecaire lening voor alle soorten van werken toestaan tot een leeftijd van 95 jaar! Hypotheekmakelaars werkt met deze kredietverstrekkers samen en wij kunnen deze ‘vergeten’ doelgroep helpen met het verkrijgen van de juiste lening. 

Tips om je EPC-score te Verbeteren

Een van de belangrijkste maatstaven voor de energieprestatie van je woning is de EPC-score. Hoe lager, hoe energiezuiniger. Hier zijn 10 tips om je EPC-score te verbeteren:

  • Isolatie is koning: Investeer in dak- en gevelisolatie. Een goed geïsoleerd huis verbruikt beduidend minder energie
  • Groendak: Een groendak heeft isolerende eigenschappen en draagt bij aan een betere EPC-score.
  • Hoogrendementsglas: Vervang enkel glas door hoogrendementsglas. Het houdt de warmte binnen en de kou buiten.
  • Energiezuinige verwarming: Overweeg een zuinigere verwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp of een hoogrendementsketel.
  • Zonnepanelen: Plaats zonnepanelen op je dak voor duurzame energieopwekking.
  • Tochtwering: Dicht kieren en gaten. Tochtwering verbetert niet alleen je EPC-score, maar ook je comfort.

Algemene energiebesparende maatregelen. Verbetert niet de EPC-score niet, maar is wel vriendelijk voor uw portemonnee:

  • Energiezuinige verlichting: Vervang traditionele lampen door LED-verlichting. Het is energiezuinig en gaat langer mee.
  • Waterbesparing: Installeer waterbesparende voorzieningen, zoals een spaardouchekop en een regenwaterrecuperatiesysteem.
  • Energiezuinige elektrische apparaten: Kies voor huishoudelijke apparaten met een laag energieverbruik.
  • Slimme thermostaat: Een slimme thermostaat helpt je energieverbruik beter te regelen.

Meer tips? Check: Snel energie besparen: simpele tips

Hypotheekmakelaars: Is jouw partner in duurzaam wonen.

Wil je deze duurzame stappen zetten maar weet je niet waar te beginnen? Hypotheekmakelaars kan een cruciale rol spelen in dit proces. We begrijpen de financiële wereld en kunnen je begeleiden bij het verkrijgen van een hypothecaire lening met gunstige voorwaarden voor verduurzaming.

Kortom, met de overwaarde van je huis en de juiste stappen kun je niet alleen je woning upgraden naar een groenere versie maar ook je financiën verstandig beheren. Ga voor dat lagere EPC-label en maak van je huis een duurzaam waardevast thuis!

Doe hier een vrijblijvende aanvraag en we zullen op maat een voorstel voor je uitwerken.

Start aanvraag
Bel ons: 078-480100