Go to Top

Psychologische test bij Hypotheek

Bij een hypotheek kijken banken naar een loonfiche, een arbeidsovereenkomst en naar de gegevens op de Nationale Bank.

Maar volgens een Brits bedrijf zou de bank ook naar iemands karakter moeten kijken. Ik ben het daar volledig mee eens. De bank wil vooral weten of je de komende jaren altijd netjes je rente en aflossing gaat betalen. Een enkele registratie bij de Nationale Bank doet alle seinen direct op rood staan. Juist de klant persoonlijk kennen, gerichte vragen aan hem stellen geeft een heel goed beeld van de klant en vertelt mij of de klant betrouwbaar is en of ik zelf mijn geld aan hem zou uitlenen.

Maar als je nu eens hebt verzuimd om de lasten van een lening of hypotheek te betalen. Ben je daardoor dan een misdadiger? Of verdien je dan jarenlang een stempel van wanbetaler? Misschien had je daar wel een goede reden voor en ben je over het algemeen een zuinig persoon. En als je geen negatieve melding hebt bij de Nationale Bank, dan wil dat helemaal niet zeggen dat je dus meteen een goede betaler bent.

Psychologische test

In landen waar mensen tot voor kort vrijwel geen mogelijkheid hadden om leningen af te sluiten, denk aan Rusland of andere landen waar het fenomeen persoonlijke lening tot voor kort relatief onbekend was, gebruiken ze al langer psychologische tests. Er zijn immers van de meeste mensen geen kredietgegevens uit het verleden beschikbaar. De Bank heeft geen historie en zal dus minder snel een goedkeuring geven voor een nieuwe Hypotheek.

Volgens de Britse firma Visual DNA zou het ook voor banken in het westen en dus ook in België  heel nuttig kunnen zijn om naast de andere informatie ook jouw persoonlijkheid mee te nemen in de kredietbeoordeling. Het bedrijf ontwikkelde er een test voor, zo schrijft Daily Mail.

Test

Nu kan het wel zijn dat banken daar een test voor doen maar ik ben de mening toegedaan dat de uitslag van die test alleen negatief gebruikt zal worden en helaas niet of nauwelijks positief. Door alle strenge regelgeving mogen banken de klant niet meer het voordeel van de twijfel geven als uit de test blijkt dat hier echt reden voor zou zijn. Ik heb het vaak meegemaakt dat ik aan tafel zat met een klant om zijn Hypotheek en leningen door te nemen en dat ik er 100% van overtuigd was dat de klant zijn lasten kon betalen. Toch moest de klant dan worden teleurgesteld. De Hypotheek werd afgewezen. Niet omdat de klant niet aardig was, niet omdat de klant niet overtuigend was, en zelfs niet omdat er twijfel was dat hij zijn lasten voor de Hypotheek zou kunnen betalen, maar simpelweg omdat de cijfers die ingevoerd werden in het systeem alle seinen op rood deden staan
Gelukkig werken wij met een aantal banken samen zoals Goffin, Creafin en Credimo die alles willen doen om de klant te helpen. En als het maar even kan doen ze dat ook. Helaas worden zij ook beperkt door de wet- en regelgeving, maar dan is er in ieder geval het maximale gedaan.
En daar twijfelt ondergetekende nog wel eens aan als het om een advies van uw huisbank gaat. Maar goed, laten we toch maar even deze test onder de loep nemen.

De test bestaat uit een situatiebeschrijving waarbij je uit een aantal foto’s de voor jou meest passende moet selecteren (hier kun je de test doen). De vragen waarbij je plaatjes moet zoeken gaan bijvoorbeeld over je reactie in een conflictsituatie, of waaraan je je het meest ergert. Bijvoorbeeld aan de tube tandpasta zonder dopje, of juist aan overdreven netheid.

De test beïnvloeden heeft geen zin, zo beweert Visual DNA. Net als bij de dienstkeuring in vroeger tijden is deze test zo ontworpen, dat het moeilijk is om de resultaten te manipuleren. De bank kan straks dus met zekerheid zeggen of je een consciëntieus type bent, of, zoals de auteur van dit stukje, bij tijd en wijle iets te frivool.

 

Let op! Geld lenen kost ook geld.