Go to Top

Kredietmakelaar moet consument beter informeren.

Kredietmakelaar en informatieplicht

Vanaf 01 september 2016 zijn kredietmakelaars verplicht de consument beter te informeren wanneer hij een woonlening wenst aan te gaan.  De consument moet een standaard informatie formulier ontvangen, welke hem in staat moet stellen het aanbod van verschillende kredietverleners beter te vergelijken.

De wetgever wil vermijden dat de klant alleen vergelijkt op basis van de rentevoet van een woonkrediet.  De laagste rente is niet steeds de beste oplossing, want om van deze lage rente te genieten stelt de kredietverlener voorwaarden, zoals onderschrijven van pensioensparen, schuldsaldoverzekering en brandverzekering.

Deze voorwaarden hebben een kostprijs en hierop onderhandelt de consument zelden  

Deze kosten zijn:

  • voor pensioensparen: instapkosten en/of jaarlijkse beheerskosten,
  • voor schudsaldoverzekering: voor woonkrediet van €310.000 op 20 jaar, 2%, niet roker en leeftijd 31 jaar, varieert de jaarpremie tussen €328,47 en €568,04 (op basis van bevraging bij 9 verzekeringsmaatschappijen).
  • Voor brandverzekering: om een woning van €300.000 te kunnen verzekeren varieert de jaarpremie tussen €400,98 en €514,475 (op basis van bevraging bij 3 verzekeringsmaatschappijen).

Voor een woonkrediet op 25 jaar en een ontleend bedrag van €200.000, stemt een korting van 0,10% op de rentevoet overeen met een jaarlijks voordeel voor de consument van €120.  Een kredietverlener die u een rentevoet voorstelt die 0,30% lager is dan die van een concurrent, maar u voorwaarden oplegt
die €400 per jaar meer kosten is niet goedkoper maar wel duurder.

Fokke-en-Sukke-kunnen-heel-goed-appels-met-koeien-vergelijken-dwdd-290311(2760)

 

U hoeft niet te wachten tot 1 december 2017 om over de nodige informatie te beschikken.

Vraag uw bankier of kredietmakelaar van bij aanvang naar de rentevoet en de prijs van de te onderschrijven producten.  Een kredietmakelaar kan u hierbij optimaal adviseren.

Hypotheekmakelaars is onafhankelijk en zal voor u altijd het voorstel kiezen dat het beste bij u past.

Let op! Geld lenen kost ook geld.