Go to Top

Geld lenen kan slimmer in Vlaanderen

Belgium map flag on euros sunburst illustrationToegegeven, nu ik als Nederlander 4 jaar werkzaam ben in Vlaanderen moet ik beamen dat Vlamingen hun zaken over het algemeen beter voor elkaar hebben dan de Nederlanders als het gaat om Geld lenen. In tegenstelling tot de Nederlanders wordt er in Vlaanderen op de volledige schuld afgelost en dan ook nog tegen rentetarieven die over het algemeen lager zijn dan in Nederland.  Dit maakt het advies van een lening of hypotheek ook duidelijker en transparanter dan de noorderburen. Kortom Geld Lenen is voor de consument in België duidelijker.

Toch is er een klein, maar niet onbelangrijk detail in het advies waar u als trotse Vlaming, geboren met een baksteen in uw maag best eens over na mag denken en dat is de looptijd van uw lening. Hoe vaak merk ik niet dat juist in de periode dat de lasten voor levensonderhoud, van energie, van telefonie en van opgroeiende en ook nog studerende kinderen het hoogst zijn, ook de lasten voor de leningen en hypotheken het hoogst zijn. Vaak is dan met bijvoorbeeld 55 jaar alles afgelost, maar dan zijn de kinderen ook net het huis uit en is uw inkomen het hoogst.

U zou kunnen overwegen om de looptijd van uw leningen iets te verlengen. U gaat toch niet met 55 met pensioen? Op deze manier kan u NU de lasten betaalbaar houden en bent u nog steeds voor uw pensioen van al uw schulden af. Door de looptijd van de leningen en / of hypotheken iets te verlengen kan u juist de jaren dat de kinderen bijvoorbeeld enorm veel geld kosten uw lasten verlagen. U betaalt dan weliswaar wat langer, maar dat zijn de keuzes die gemaakt kunnen worden en uw inkomen is er ook nog steeds. Hoe vaak merk ik dat gezinnen maar net rond kunnen komen alleen om alles maar af te kunnen lossen. Soms wordt er jaren niet op vakantie gegaan, worden er geen leuke dingen meer ondernomen, maar is men wel met 55 van hun hypotheek af. En als er nu eens iets ergs gebeurd als u 54 bent? Niemand heeft het eeuwige leven.

Wat ik bedoel is dat daar wat mij betreft best een klein beetje balans in zou mogen komen. Iets langer betalen, maar wel altijd betaalbare lasten en altijd leuke dingen blijven doen. Want werken doet u toch om te leven en niet andersom? Ik zal me altijd blijven inzetten voor die balans van NU lage lasten, maar ook voor de toekomst een goed advies. Zeker en Vast!

Let op! Geld lenen kost ook geld.